Harvard Üniversitesi ile ortak çalışan Kanada merkezli Carbon Engineering şirketi halen kullandığımız fosil yakıtlarla çalışan araçlar için alternatif bir yakıt geliştirdi. Doğrudan atmosferdeki CO2 (karbondioksit) ile yakıt üretmeyi sağlayan bir teknik geliştiren şirket, bir anlamda havayla çalışan arabaların üretiminin de mümkün olabileceğini kanıtlamış oldu. Bu sayede fosil yakıtlardan kaynaklanan ilave CO2 ile sera etkisinin azaltılabileceği gibi, fosil yakıtlara oranla daha ekonomik olan temiz benzin üretimi de söz konusu olabilecek.
Havayla Çalışan Motorlar
Kanadalı şirketin hali hazırda ürettiği benzin, motorin ve jet yakıtı araçlarda kullanılabiliyor. Yani aslında artık hava ile çalışan geleneksel içten yanmalı motorlarımız var diyebiliriz. Ancak bu yakıtın geniş çapta üretilebilir olması için akaryakıt şirketlerinin de bu teknoloji ile üretime geçmesi gerekiyor. Belki de önümüzdeki yıllarda istasyona gittiğimizde normal ve süperin yanında temiz benzin seçeneği bizi bekliyor olacak.
Atmosferden Benzin Üretimi
Şirketin halihazırda atmosferdeki CO2’yi yakalayarak satışını gerçekleştirdiği işinde çok fazla CO2 alıcısı olmadığından fiyatın ton başına 100 Amerikan Doları’na kadar düşmesi bir arayış içine girmesine neden olmuş. Şimdi geliştirdikleri teknik sayesinde temiz elektrik enerjisi ile (rüzgar gülleri, güneş enerjisi vb yollarla kazanılmış elektrik) sudaki H2 (hidrojen) ayrıştırılıyor ve düşük fiyata satılan yakalanmış CO2 ile birleşerek hidrokarbon yakıtların sentezi gerçekleştiriliyor. Bu şekilde üretilmiş benzinin yanması sonucunda üretimi için atmosferden alınan kadar CO2 açığa çıktığı için Karbon Nötr yakıt olarak da sınıflandırılabiliyor.
En Ucuz Benzin Hayal Değil
Petrol kuyularına ve rafinerilere olan zorunluluğu ortadan kaldıran ve üstelik ülkemiz gibi yenilenebilir enerji açısından sınırsız kaynağa sahip ülkelerde üretim maliyetlerini oldukça düşüren bu yeni yakıtlar ile belki de dünyanın en ucuz benzin ve mazotunu kullanıyor olabileceğiz. Bununla ilgili devletlerin de teşvik ve yatırımlar yapması gereğini ortaya koyan uzmanlar yakın zamanda sera etkisinin de önüne geçebilecek daha ileri teknolojilerin geliştirileceğini öngörüyorlar.
Kaynak: National Geographic, Carbon Engineering