2018 baharından beri birçok İsveçli vücutlarına mikroçip taktırmaya başladı. Sürekli yanımızda taşımamız gereken birçok kart ve anahtarın yerini alması planlanan bir çipin ellerinin baş parmağı ile işaret parmağı arasındaki bölümüne cerrahi olarak yerleştirilmesi işlemi oldukça popüler oldu. Geçen yıl içinde sadece 100 civarında insanın talep ettiği bu uygulama bu yıl 4000’in üzerinde bir rakama ulaştı ve hızla artıyor. Peki bu çipin tıbbi, ekonomik ve ahlaki getirileri ne olabilir şöyle bir gözden geçirelim.
Çipin özelliklerini sıralayacak olursak;
- Kredi kartı, banka kartı, çipli kimlik, seyahat kartları, elektronik cüzdanlar gibi tanımlayıcı tüm anahtar kartların yerine kullanılabilir. Örneğin elinizle bir terminale dokunarak ödeme yapabilirsiniz.
- Bir pirinç tanesi boyutlarındadır. Oldukça küçük ve gözle fark edilmesi neredeyse imkansızdır.
- Cerrahi işlem de dahil toplamda 180 USD bir ücretle sahip olunabilir. Hatta bazı şirketler çalışanlarına bu işlemi ücretsiz olarak da sunabilir.
- Halihazırda kullanılan modelde bir GPS izleyici olmadığından kişi takip edilemez. Ancak gelecekte bu özellik bulunan çipler de kullanılmaya başlanabilir.
- Çip okuyucunun birkaç santim uzağındayken okunabildiğinden kimlik hırsızlıkları gibi olumsuz durumların önüne geçilmiştir.
- Pasif bir yongadır, yani sadece bilgileri içerir ve diğer cihazlardaki bilgileri okuyamaz.
- Bu videoda çipin nasıl çalıştığını görebilirsiniz. Bilim adamları bu uygulamanın yeni çağa açılan bir kapı olduğunu düşünüyorlar. Diğer taraftan oldukça kullanışlı olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Ele Yerleştirilen Çip Nasıl Görünüyor?
Dışarıdan bakıldığında elinizde bir çip olduğunun fark edilmesi oldukça zor. Ancak yerleştirildiği bölge ile bir yüzeye baskı yaptığınızda gözle görülmesi mümkün olabiliyor. El röntgeninde ise tam olarak izlenebiliyor.
Bu yeni uygulama bazıları tarafından eleştirilmiyor da değil. Bu eleştirilerde çiplerdeki bilgilerin hiçbir zaman gizli kalamayacağı yönünde çekincelere değiniliyor. Ayrıca yakında bu çiplerde gizli GPS izleyicilerin de olacağından şüpheleniliyor. Bazı şirketlerin bunu çalışanlarına ücretsiz sunmasının arkasında, çalışanlarının konumunu ve yaptıkları işlemleri takip etme amacı olduğu düşünülüyor. İzlenme paranoyası ve özel hayat gizliliği ile ilgili şüphelerin arkası da pek boş görünmüyor.
Ancak her elektronik iletişimin avantaj ve dezavantajlarının olduğu unutulmadan bu küçük yonganın kullanışlı olabileceği gerçeği kabul edilebilir. Eskiden kocaman telefonunuzu çıkarıp Apple Pay veya Google Pay uygulamasını bulup ödemeyi onaylamak veya kaybetmesi çok olan cüzdanınızdan kartınızı çıkarıp şifrenizi tuşlamanız gerekebiliyordu. Bu çip sayesinde yetkiniz olan her kapıyı açabilir, istediğiniz her ödemeyi basit bir hareketle gerçekleştirebilirsiniz.
Bundan 10 yıl sonra biri bu haberimizi okuduğundan bu muhafazakar ön yargıları hatırladıklarında belki bize gülecek olsalar da bu uygulamanın etik yönü birçok kişiyi endişelendirecektir. Siz bu çipi alır mıydınız, veya sizce mantıklı mı elbette tercih sizin ancak kısa zamanda ülkemizde de bu tür uygulamaların başlayacağını biz şimdiden haber vermiş olalım.
Fotoğraf Kredileri: sandra_wuerthner / instagram | maleneanthony / instagram | datmimeguy / instagram